De Workshops

Een vriendinnenbijeenkomst, een bedrijfsuitje, een kinderfeestje of gewoon een gezellige middag craften? Neem contact op met Café Troela voor een voorstel op maat! Hieronder enkele van onze vaste workshops.

Maak-je-eigen-stempels workshop
Met stempelrubber, gutsen en inspiratieplaatjes ga je - na een korte uitleg met tips en tucs - aan de slag. Aan het einde van de workshop neem je drie zelfgemaakte stempels en een stempelkussen mee naar huis. En vervolgens kun je lekker overal op gaan stempelen. Op enveloppen, kaartjes, labels, kadootjes, in je agenda, in een poeziealbum, op de kerstpost..... ook een leuk idee: een zelfgemaakte bedrijfsstempel!

Craftboekjes maken
Wij houden van notitieboekjes! Daar kan je er nu echt niet genoeg van hebben. Tijdens deze workshop maak je een craftboekje (A6) geheel naar eigen wens. Wordt het een agenda, een receptenboekje of bijvoorbeeld een geboorteboekje? Al het materiaal ligt klaar op tafel: heel veel soorten papier, stempels, scharen, tape, poëzieplaatjes, stiften, stikkers… je kan zelfs ‘oldschool’ met de typemachine aan de slag. En aan het einde van de workshop heb je een ontzettend leuk kadootje voor jezelf gemaakt (of heel misschien wel voor een vriendin… als het je lukt om het weg te geven).

Haken voor beginners
Haken, hoe ging dat ook al weer? Deze workshop is ideaal voor de beginnende hakers onder ons… maar zeker ook heel leuk voor de wat meer getrainde crafters. Tijdens deze workshop leer je de basistechnieken van het haken. De professionele haaktermen zoals ‘lossen’, ‘stokjes’, ‘vermeerderen’, ‘vasten’, zullen na deze workshop helemaal duidelijk voor je zijn. Café Troela zorgt voor de materialen. Wol, zpagetti, katoen, jute… het is er allemaal en in verschillende kleuren. Na een korte introductie ga je aan de slag en kan je kiezen tussen twee projectjes. Of je haakt een jasje-voor-een-vaasje of een mandje voor op tafel!

Pannenlap haken (beginners)

Deze workshop is ideaal voor de beginnende hakers onder ons… maar zeker ook heel leuk voor de wat meer getrainde crafters. Tijdens deze workshop leer je de basistechnieken van het haken. De pannenlap haken we volgens een cool scandinavisch patroon. Het wordt dus echt een pannenlap die je met trots kan ophangen in je keuken. Wij zorgen voor verschillende kleuren katoen, dus je kan ‘m helemaal naar je zin maken. Het doel is dat iedereen aan het einde van de workshop een pannenlap af heeft, maar dit kunnen we niet garanderen (er moet namelijk ook koffie gedronken worden). Mocht het nu niet lukken, dan zorgen we ervoor dat je het patroon en het benodigde materiaal mee naar huis kan nemen om m daar af te maken. En, niet vergeten…… Haken is super ontspannend en je hebt er niet veel voor nodig dus je kan het overal doen. Heeeeerlijk!

T-shirts, tasjes of theedoeken zeefdrukken
Zelf een t-shirt, een tasje of een theedoek zeefdrukken is super spannend! Hoe komt je eigen ontwerp er uit te zien op het textiel? Zeefdrukken doen wij op de ‘eenvoudige’ manier. Je tekent op een blanco vel, je knipt het uit en vervolgens gaan we aan de slag met de zeefdruk! Een zeefdruk is een stuk fijn gaas dat over een raamwerk gespannen is. Met je uitgeknipte papier dek je bepaalde delen van het textiel af, zodat alleen inkt door de andere delen gedrukt kan worden. Je smeert inkt op het raam en met een rakel smeer je deze uit. En tadaaa… je ontwerp is afgedrukt!! En je zult zien ... ook de details van je ontwerp staan er zeer scherp op!

Handlettering
Handlettering? Wat wordt dat voor een workshop? Zodra je er plaatjes bij ziet weet je gelijk wat we gaan doen. Heerlijk tekenen met letters en experimenteren met teksten om uiteindelijk je favoriete zin super mooi met oostindische inkt of stift op papier te zetten. En nu denk je misschien, ik kan helemaal niet mooi schrijven.... dat kan, maar onder begeleiding van illustrator Ivo Jansen gaat iedereen uiteindelijk met een vel papier naar huis wat gelijk ingelijst kan worden voor boven de open haard! Ivo zal je handvatten geven om te gaan experimenteren met verschillende handlettering technieken, methodes en stijlen, zodat je vervolgens met je eigen ideeën aan de slag kan!

Ontwerp je eigen Matroesjka's
Matroesjka’s! Die kleurrijke, schattige, houten, Russische poppetjes die enkele malen een kleinere versie van zichzelf bevatten. Traditioneel is de matroesjka beschilderd als een boerenmeisje, maar tijdens deze workshop kan je dat lekker zelf bepalen. Vijf blanco Matroesjka’s in verschillende formaten zullen voor je klaar staan. En aan jou de taak om een ontwerp te maken om vervolgens met verf, kwasten, pennen en potloden de matroesjska’s een gezicht te geven. En natuurlijk gaan ze aan het einde van de workshop gezellig met jou mee naar huis!

Papercutting
Wij zijn compleet verliefd op papercutting! Wat een fantastische dingen zijn er met papier te maken... Google maar eens op afbeeldingen van papercutting en jij bent vast en zeker ook verkocht! (Tip: de knipsels op www.kameelvooralveel.nl). In onze workshop Papercutting maak je aan eerst een eigen ontwerp. Dit kan een tekening zijn of een mooie tekst (of beiden natuurlijk!). Wij zullen er voor zorgen dat er veel voorbeelden en inspiratieboeken voor je klaarliggen. Vervolgens ga je met verschillende mesjes je tekening uit het papier snijden. Dit vraagt een hoop concentratie en focus, maar wij zijn er zeker van dat iedereen met een fantastische eigen gemaakte papercut naar huis vertrekt!

Feest piñata
Yesss, het is feest! Café Troela heeft een workshop piñata’s maken in de planning. Maak er een voor het kinderfeestje van je neefje, de bruiloft van je zus of bewaar hem tot kerst, het maakt niet uit... een piñata komt altijd wel gelegen! En het maken ervan is net zo leuk als het uiteindelijke stuk slaan. Zodra de basis van de piñata in elkaar zit, kan het lijmen van de franjes beginnen. Er zal volop keuze uit kleuren zijn. En aan het einde van de workshop zorgen wij ervoor dat je pinata vol zit met snoep en confetti, zodat hij thuis gelijk opgehangen kan worden! Blinddoek op, stok in je hand en het feest kan beginnen!

Illustreren op een Paperbag - met illustratrice Sietske Ridders

Waar moet Sinterklaas toch al die kadootjes in kwijt? Nou, kom bij ons je eigen Paperbag illustreren. Sietske Ridders – bekend van onder andere de Stadskleurboeken – gaat je hier gezellig bij helpen! Voor elke deelnemer is er een blanco XXL Paperbag beschikbaar. De Paperbag is 53 x 72 x 13 cm, en daar kunnen zo’n 25 kilo aan kadootjes in. Deze ga je echt zelf illustreren. En nu denk je vast ai, ai, ik kan niet tekeken....nou, daarom is Sietske natuurlijk aanwezig. Sietske begint de workshop met uit te leggen wat haar vak nu percies inhoud en hoe je nu zo’n zak leuk en handig kan illustreren en beschilderen. Hoe maak je nou van een plaatje een simpele illustratie? En hoe zet je die dan weer op zo’n grote paperbag? Na de tips en tricks uitleg van Sietke ga lekker schetsen met potlood op kladpapier. Als je weet wat je wilt, kan je het gaan overzetten op de paperbag, dit doen we met oostindische inkt, kwastjes en stiften. En het thema is dat wel Sinterklaas, maar wil je iets voor Kerst maken, of helemaal iets anders... dan kan dat natuurlijk ook!

Alles is mogelijk....
Café Troela is creatief en flexibel. Heb je specifieke wensen voor een workshop? Wil je bijvoorbeeld graag iets met vilt, of graag een zelfgemaakt tasje aan het eind van de workhop? Neem contact op met Café Troela voor een voorstel op maat! Wij gaan met je in overleg en komen graag met een aantal uitgewerkte voorstellen.